De Westelijk Koninkrijk-trilogie gerangschikt van goed naar best

Als het gaat om strategische bordspellen, is de Westelijk Koninkrijk-trilogie van Garphill Games één van de beste die er is. De drie spellen, Architecten van het Westelijk Koninkrijk, Paladijnen van het Westelijk Koninkrijk en Burggraven van het Westelijk Koninkrijk hebben ongeveer hetzelfde thema en hebben artwork van dezelfde artiest. Toch bieden ze allemaal unieke gameplay en uitdagingen voor de spelers.

In dit artikel rangschikken we de drie spellen van goed naar best. Maar, ze zijn alledrie zeker de moeite waard om te spelen! 

3. Architecten van het Westelijk Koninkrijk

Het eerste spel in de trilogie is Architecten van het Westelijk Koninkrijk. Hierin speel je de rol van rivaliserende architecten die samen moeten werken om de kathedraal te bouwen. Het doel is om zoveel mogelijk bij te dragen aan de kathedraal of zoveel mogelijk waardevolle gebouwen te bouwen.

Eén van de belangrijkste delen van Architecten van het Westelijk Koninkrijk is het bouwen van de kathedraal. Hoe meer niveaus reeds gebouwd werden, hoe duurder het wordt om nog hoger te bouwen. Je zal strategisch moeten omgaan met je grondstoffen en het juiste moment moeten kiezen om aan de kathedraal te bouwen.

Een ander originele mechanic is de mogelijkheid om werkers van andere spelers gevangen te nemen. Met een goed getimede arrestatie kan je de plannen van je tegenspelers dwarsbomen. En je krijgt er zelf nog een beloning voor ook!

Architecten van het Westelijk Koninkrijk is een zeer boeiend spel dat spelers echt uitdaagt om hun middelen verstandig te gebruiken en slimme strategieën te bedenken. Wij zetten het op de 3e plaats in deze trilogie, maar dat is enkel en alleen omdat de andere twee spellen nóg beter zijn. Architecten is echter een zeer goed spel dat we aan iedereen kunnen aanraden!

2. Paladijnen van het Westelijk Koninkrijk

Paladijnen van het Westelijk Koninkrijk is het tweede spel in de trilogie. Dit spel plaatst de spelers in de rol van de Paladijnen die proberen het koninkrijk te beschermen tegen de invasie van barbaren. Het doel van het spel is om zoveel mogelijk punten te verdienen door het voltooien van missies en het verslaan van vijanden.

Paladijnen van het Westelijk Koninkrijk gebruikt een deckbuilding-mechanic. Je begint het spel met een kleine boek kaarten en moet deze doorheen het spel uitbreiden door nieuwe kaarten te kopen. Elke kaart geeft verschillende voordelen en helpt je om missies te voltooien of vijanden te verslaan.

paladijnen van het westelijk koninkrijk

Daarnaast heeft Paladijnen van het Westelijk Koninkrijk de moraal-mechanic. Als spelers te veel morele schade oplopen door bijvoorbeeld het gebruik van geweld, worden ze gestraft en kunnen ze het spel zelfs verliezen. Dit maakt het spel uitdagend en creëert een interessante dynamiek tussen het verdedigen van het koninkrijk en het behouden van je moraal.

Kortom, Paladijnen van het Westelijk Koninkrijk is een geweldige keuze voor spelers die houden van deckbuilding en strategische spellen met een unieke twist. Het is daarom ook nummer 2 op deze lijst.

1. Burggraven van het Westelijk Koninkrijk

Burggraven van het Westelijk Koninkrijk is het derde en laatste spel in de trilogie en volgens ons het beste van de drie. Het speelt zich af in de 12e eeuw en spelers nemen de rol aan van adellijke families die strijden om de titel van burggraaf. Het doel van het spel is om zoveel mogelijk macht en invloed te krijgen door grondstoffen te verzamelen, gebouwen te bouwen en dienaren in te huren.

Eén van de leukste dingen aan Burggraven van het Westelijk Koninkrijk is de uitstekende mix van de verschillende mechanics. Het bevat elementen van worker placement, deckbuilding en tableau building, wat het een unieke en uitdagende ervaring maakt.

Een ander interessant aspect van het spel is de thematische samenhang. Het spel zit vol met prachtige illustraties en heeft een sterke middeleeuwse sfeer. Bovendien draait het spel om macht en invloed, wat goed past bij het thema van adellijke families die strijden om de titel van burggraaf.

Het leuke aan Burggraven is dat elke actie die je onderneemt gevolgen heeft voor de volgende beurten. Een gebouw neerzetten kan bijvoorbeeld extra volgelingen opleveren, maar kan er ook voor zorgen dat je minder mogelijkheden hebt om kaarten te trekken of acties uit te voeren. Dit zorgt ervoor dat je elke beurt moet kiezen tussen het nemen van korte- en langetermijnbeslissingen.

Kortom, Burggraven van het Westelijk Koninkrijk is een zeer doordacht spel dat zowel strategisch als tactisch erg interessant is. De combinatie van verschillende spelmechanismen en de manier waarop deze in elkaar grijpen, maken het spel uniek en uitdagend. De interactie tussen spelers zorgt voor extra spanning en maakt het spel nog dynamischer. Het is daarom geen verrassing dat dit spel als beste uit de sowieso uitstekende Westelijk Koninkrijk-trilogie komt.

Waarom is Burggraven van het Westelijk Koninkrijk volgens ons het beste van de drie?

De Westelijk Koninkrijk-trilogie van Garphill Games is over het algemeen een prachtige serie van strategische bordspellen. Alledrie de spellen hebben unieke en interessante spelmechanismen en bieden uitdaging voor zowel ervaren als beginnende spelers. Voor ons is Burggraven van het Westelijk Koninkrijk het absolute hoogtepunt van de trilogie. Het verdient daarom de eerste plaats in dit lijstje!

Heeft dit artikel je kunnen overtuigen om Burggraven van het Westelijk Koninkrijk een kans te geven? We geven je geen ongelijk!
Je kan hem meteen bij ons bestellen via de knop hierboven of via de productpagina.

Auteur: Sam Christiaens