De top 10 gezelschapsspellen waar wij in 2022 naar uit kijken

Een nieuw jaar betekent weer een heleboel nieuwe bordspellen om naar uit te kijken. Hierbij de 10 gezelschapsspellen waar wij in 2022 het meeste van verwachten!

10. Frosthaven

Frosthaven is een op zichzelf staand avontuur van de ontwerper en uitgever van Gloomhaven met zestien nieuwe personages, drie nieuwe races, meer dan twintig nieuwe vijanden, meer dan honderd nieuwe items en een nieuwe campagne met 100 scenario’s.

Het spel speelt zich af in een kleine buitenpost ver ten noorden van de hoofdstad White Oak. Een buitenpost die zwaar te geleden heeft onder de barre weersomstandigheden en constante invasies van vijandelijke troepen. De spelers kruipen in de huid van een groep huurlingen die deze nederzetting proberen te redden van de totale vernietiging.

Naast de bekende gevechtsmechanismen van Gloomhaven, zal je in Frosthaven nog veel meer te doen hebben. Er zijn talloze mysteries om op te lossen, een seizoensgebonden evenementensysteem dat je moet zien te overleven en de buitenpost die je moet uitbouwen.

Daarnaast zal je de personages en items uit Gloomhaven in Frosthaven kunnen gebruiken en vice versa.

9. Wayfarers of the South Tigris

Wayfarers of the South Tigris is de nieuwste van Garphill Games (bekend van de Noordzee-trilogie en de Westelijk Koninkrijk-trilogie). Ditmaal speelt het spel zich af tijdens het hoogtepunt van het Kalifaat van de Abbasiden, ongeveer 820 na Christus. Als dappere ontdekkingsreizigers, cartografen en astronomen vertrekken de spelers vanuit Bagdad om het omringende land, de waterwegen en de hemel erboven in kaart te brengen. Spelers moeten hun karavaan van arbeiders en uitrusting zorgvuldig beheren, terwijl ze regelmatig verslag uitbrengen over hun bevindingen. Lukt het je om indruk te maken op de kalief, of verdwaal je en bezwijk je in de wildernis?

Het doel van Wayfarers of the South Tigris is om de meeste overwinningspunten (OP) te verzamelen. Punten verdien je vooral door het land, het water en de lucht in kaart te brengen. Daarnaast verdien je ook punten door je caravans te upgraden, inspiratie op te doen bij de edelen en door invloed uit te oefenen op de drie gilden van wetenschap, handel en verkenning.

Deze nieuwe van Garphill Games kan je bij ons pre-orderen!

8. Ark Nova

Het best onthaalde spel van SPIEL 2021 komt dit jaar uit in het Nederlands en Engels.

In Ark Nova plan en ontwerp je jou eigen moderne, wetenschappelijk beheerde dierentuin. Bouw leefruimtes, huisvest dieren en steun natuurbeschermingsprojecten over de hele wereld. Al deze acties onderneem je met het uiteindelijke doel om de meest succesvolle zoölogische instelling te bezitten. Gebruik de specialisten en unieke gebouwen om je ultieme doel te bereiken.

7. Verdant

verdant kickstarter bordspel

Deze nieuwe van de uitgevers van Cascadia en Calico wil je niet missen!

Verdant is een puzzelachtig, ruimtelijk kaartspel voor 1 tot 5 spelers. Als liefhebber van kamerplanten probeer je de gezelligste binnenruimte te creëren door kamerplanten en andere voorwerpen in je huis te verzamelen en te ordenen. Je moet je planten zo plaatsen dat ze de meest geschikte lichtomstandigheden krijgen. Verzorg ze goed om zo de meest groene collectie te creëren.

Elke beurt selecteer je een aangrenzend paar van kaart en token. Die gekozen kaarten gebruik je om je ​huisje uit te bouwen. Houd de verschillende doelen in gedachten, terwijl je probeert om de groenheid van je planten te verhogen door ruimtelijke overeenkomsten te maken en itemtokens te gebruiken om verschillende “nurture”-acties uit te voeren. Je kunt ook je “groene duim”-vaardigheden ontwikkelen. Die geeft je extra acties om voor je planten te zorgen en de gezelligste ruimte te creëren!

Verdant kan je hier pre-orderen.

6. Dog Park

dog park bordspel

Dog Park is een prachtig bordspel waarin 1 tot 4 spelers de rol aannemen van hondenwandelaars die gedurende 4 rondes hun honden kiezen, uitlaten en verzorgen.
De spelers moeten hun wandelroutes en honden zorgvuldig kiezen om zo veel mogelijk reputatie te verdienen en te bewijzen dat ze de meest ervaren wandelaar van allemaal zijn.
Aan het einde van het spel wint de speler met de meeste reputatie.

Dog Park is het eerste spel van gloednieuwe producers Birdwood Games en het lijkt ons meteen een hit te worden!

De standaard kickstarter editie pre-order je hier, de Collector’s editie kan je hier pre-orderen.

5. The 7th Citadel

The 7th Citadel is een geheel nieuwe, coöperatieve verkenning- en avonturengame van de makers van The 7th Continent.

In deze post-apocalyptische middeleeuwse fantasiewereld speel je als een slaaf die ontsnapt uit de Citadel van Necrodruid Ninidazir’, om vervolgens geconfronteerd te worden met een nog grotere bedreiging!

Verken de Collapsing Lands door het speelbord geleidelijk te onthullen met behulp van genummerde terrein- en gebeurteniskaarten. Ontdek je omgeving, praat met de bewoners van de Collapsing Lands en bouw mee aan een stad die de hernieuwing van deze desolate wereld zal inluiden….

Naarmate je verder geraakt in de scenario’s zullen je keuzes, ten goede of ten kwade, je onverbiddelijk leiden naar de epische finale tegen de Threat!

4. Beast

beast bordspel

Welkom in de Northern Expanse, een plek waar de natuur nog onontgonnen, mystiek en gevaarlijk is!

Toen de mensheid voor het eerst arriveerde, dacht ze dat ze een ongerept paradijs had gevonden, met overvloedige bossen, meren gevuld met vissen en koud zoet water dat uit de bergen stroomde. Maar naarmate de nederzettingen uitbreidden en de omliggende bossen dunner werden, besloot Moeder Natuur dat het tijd was om terug te vechten. Grote wezens die bekend staan ​​als Beasts kwamen tevoorschijn. Met hun scherpe tanden, gevaarlijke klauwen en mystieke krachten bleken ze een serieuze bedreiging voor de mensen. Om de nederzettingen te beschermen schakelden ze gespecialiseerde jagers in, die de beesten moesten opsporen en doden.

Dit coole spel kan bij ons pre-orderen!

3. Massive Darkness 2: Hellscape

Tien jaar zijn verstreken sinds dat de Lightbringers de hordes van de Duisternis terugdreven en de Portal verzegelden. De helden dachten dat hun taak erop zat, maar de nieuwe vredevolle periode kwam snel aan haar eind. Plotseling werden overal in het land nieuwe gevaarlijke portalen geopend. De Duisternis en haar hordes zijn sterker dan ooit!

Deze keer zal het niet voldoende zijn om de portalen gewoon weer te sluiten. De Lightbringers zullen ze moeten gebruiken om de Duisternis op haar eigen terrein te verslaan, in een strijd op leven en dood. Ofwel zal het Licht zegevieren, ofwel zal de Duisternis de hele wereld verslinden.

2. Mythwind

mythwind kickstarter

Mythwind is een prachtig, asymmetrisch en coöperatief bordspel waarin je een pionier wordt in een betoverende fantasiewereld.

In Mythwind nemen de spelers elk de rol van pioniers die proberen een nieuwe gemeenschap op te richten. Elke rol in Mythwind is volledig uniek en gebruikt verschillende mechanics. Zo gebruikt de Farmer bijvoorbeeld het polyomino principe uit spellen als My City, Patchwork en Bärenpark. De Crafter is dan weer gespecialiseerd in Bag Building, bekend van de spellen Orleans en Century: Spice Road. De vijf rollen in Mythwind zijn dus allemaal 100% asymmetrisch. Het spel creërt een boeiende en voortdurende wereld die samen met de spelers groeit en evolueert naarmate het spel vordert.

Mythwind is een bordspel met een volledig open einde. De set-up duurt minder dan vijf minuten. En wanneer je de speelsessie wilt beëindigen, kan je het hele spel opbergen zonder je voortgang te verliezen. Je kan je voortgang in Mythwind als het ware “opslaan” om het spel op later moment verder te zetten. Het spel zal leven en groeien naarmate je meer tijd besteedt aan het ontwikkelen van je rol en het ontwikkelen van de stad.

Dit prachtige, unieke bordspel kan je hier pre-orderen.

1. The Witcher: Old World

In The Witcher: Old World kruip je in de huid van een Witcher – een professionele monsterjager – en dompel je jezelf onder in het legendarische universum van The Witcher-franchise.

The Witcher: Old World speelt zich jaren voor de saga van Geralt of Rivia af. Een tijd waarin monsters in veel grotere aantallen over het continent zwierven en constant voor gevaar zorgden. De mensheid reageerde met de creatie van vakkundig opgeleide monsterjagers, ook wel bekend als Witchers. Vijf rivaliserende scholen trainden hun studenten met wrede regimes en rituelen. Eenmaal volledig voorbereid vertrokken de net opgeleide Witchers door het land, op zoek naar problemen, avonturen en opdrachten waarmee ze wat geld konden verdienen.

In dit competitieve avonturenbordspel reizen 2-5 spelers over een enorme kaart, beginnen ze aan meesterlijk geschreven zoektochten, maken ze moelijke morele keuzes, jagen ze op monsters – en soms vechten ze met andere Witchers om de eer van hun school te verdedigen!

Doorheen het spel kunnen spelers hun eigen unieke decks bouwen door te kiezen uit een breed scala aan vaardigheden: aanvallen, ontwijken en de Witcher Signs. Door middel van kaartsynergie streven spelers naar krachtige combo’s terwijl ze de kenmerkende vaardigheden van hun Witcher-school optimaal benutten. Quests, gevechten en zelfs dice poker stellen elke speler in staat om geld te verdienen, nieuwe items te verkrijgen en hun vaardigheden te trainen!

Terug naar boven