Van je eigen pretpark met dino’s tot een zetel in de koninklijke raad: Ontdek de onvoorspelbare wereld van Legacy bordspellen!

Legacy bordspellen zijn relatief nieuw in de wereld van bordspellen en bieden een unieke en meeslepende spelervaring. Elke beslissing die je neemt heeft blijvende gevolgen en kan de toekomst van het spel en de personages die erbij betrokken zijn beïnvloeden.

In dit artikel gaan we dieper in op wat legacy bordspellen precies zijn, hoe ze werken en we geven enkele voorbeelden van de beste legacy bordspellen die momenteel op de markt zijn.

Wat zijn legacy bordspellen?

Legacy bordspellen zijn een genre van bordspellen waarbij elke keer dat je speelt blijvende gevolgen heeft voor de volgende keren. In deze spellen verandert het speelbord en/of de regels naarmate je het spel vordert, waardoor je in de loop van de tijd een uniek spel ontwikkelt dat anders is dan elk ander bordspel dat je ooit hebt gespeeld. Elke keuze die je maakt, elke actie die je onderneemt en elk resultaat dat je bereikt, blijft permanent in het spel, waardoor het spel uniek en persoonlijk wordt voor jou en je medespelers.

Legacy spellen zijn over het algemeen ontworpen rond een verhaallijn of campagne die je in meerdere speelsessies speelt. Elk hoofdstuk of level bouwt verder op het vorige. Naarmate het spel vordert, ontvouwen zich nieuwe gebeurtenissen en uitdagingen, waardoor de spelers voortdurend moeten aanpassen en reageren op veranderingen in het spel. Zo kunnen bijvoorbeeld kaarten uit het spel gehaald of toegevoegd worden, of zullen bepaalde delen van het spelbord afgesloten worden.

Voorbeelden van legacy bordspellen:

Jurassic World: The Legacy of Isla Nublar

Een goed voorbeeld van een legacy bordspel is Jurassic World: The Legacy of Isla Nublar. De titel zegt het al. Dit bordspel is gebaseerd op de populaire Jurassic World-films en biedt spelers de kans om hun eigen pretpark vol dinosauriërs te bouwen..

In het spel beginnen de spelers met het bouwen van hun park met een paar eenvoudige attracties en dinosauriërs. Naarmate het spel vordert, ontdekken spelers nieuwe dinosauriërs, bouwen ze nieuwe attracties en proberen ze hun pretpark draaiende te houden.

Maar de films hebben ons al vaak gewaarschuwd: een pretpark vol dinosauriers is geen goed idee!

Tijdens het spel kunnen zich onverwachte gebeurtenissen voordoen, zoals dinosauriërs die uitbreken of natuurrampen die delen van het park vernietigen. De spelers moeten dan snel reageren om hun park te beschermen en hun inkomsten te behouden.

De keuzes die je maakt doorheen het spel hebben blijvende gevolgen voor je park. Dinosauriërs kunnen ontsnappen en het park vernietigen, of bezoekers kunnen worden gedood door uitbraken of onveilige attracties. Naarmate het spel vordert, krijgen spelers de kans om upgrades te kopen voor hun park en nieuwe locaties te ontgrendelen.

The King’s Dilemma

Een ander prachtig voorbeeld van een legacy bordspel is The King’s Dilemma. In dit spel zijn de spelers leden van een koninklijke raad die beslissingen moeten nemen over belangrijke kwesties in het koninkrijk. Elke speler heeft echter ook zijn eigen agenda en probeert zijn eigen doelen te bereiken. Maar de beslissingen die de spelers nemen hebben blijvende gevolgen voor het koninkrijk en de toekomstige spelsessies.

Het spel is een mix van strategie en onderhandeling. De spelers moeten nadenken over de gevolgen van hun keuzes op de lange termijn. Net als bij Jurassic World: The Legacy of Isla Nublar, heeft The King’s Dilemma ook een verhaallijn. De gebeurtenissen in eerdere spelsessies hebben invloed op latere sessies. De keuzes van de spelers beïnvloeden het verhaal en de uitkomst van het spel.

The King’s Dilemma is een bordspel zonder vast einde. In plaats daarvan blijft het spel doorgaan totdat de spelers de uiteindelijke uitkomst van het koninkrijk hebben bepaald. Dit betekent dat elke spelsessie anders kan zijn en dat er geen garantie is dat je het spel ooit op dezelfde manier zult spelen.

Pandemic Legacy

Pandemic Legacy is een van de bekendste legacy bordspellen. In Pandemic Legacy werken de spelers samen een wereldwijde uitbraak van een dodelijke ziekte te voorkomen.

Het spel heeft een verhaallijn die verloopt over een reeks van 12-24 spelsessies, afhankelijk van hoe goed de spelers het doen. Elke spelsessie is ontworpen om een blijvende impact te hebben op het spel en de wereld van het spel zelf.

Pandemic Legacy bevat een aantal verrassingen: onverwachte plotwendingen, nieuwe personages en gameplay-mechanismen die de spelers kunnen ontgrendelen naarmate het spel vordert. Het is een spannend en uniek bordspel dat spelers urenlang kan boeien.

pandemic legacy seizoen 1

Legacy bordspellen: een unieke en meeslepende ervaring

Legacy bordspellen bieden spelers een unieke en meeslepende ervaring die verder gaat dan een standaard bordspel. Door de veranderende gameplay en het verhaalverloop voel je je  meer betrokken bij het spel en heb je het gevoel dat je keuzes blijvende gevolgen hebben.

Al met al zijn legacy bordspellen een interessante en unieke toevoeging aan de wereld van bordspellen. De combinatie van strategie, verhaallijn en blijvende gevolgen maakt ze een uitdagende en meeslepende ervaring voor elke speler. Heb je nog nooit een legacy bordspel gespeeld? Dan zijn Jurassic World: The Legacy of Isla Nublar en The King’s Dilemma, beiden beschikbaar in ons assortiment, zeker de moeite van het proberen waard.

Auteur: Sam Christiaens