Hoe win je als Yzma in Disney Villainous?

Yzma is één van de schurken van Disney Villainous: Evil Comes Prepared. Yzma is de slechterik uit The Emperor’s New Groove. Ze is een redelijke sterke schruk in Disney Villainous en ze kan het spel snel beslissen als ze Kronk en Kuzco vroeg vindt!

Yzma in Disney Villainous: een strategisch overzicht

Objective

“Defeat Kuzco using Kronk.”

Dit klinkt als een eenvoudige winconditie, want Kronk is tenslotte een Ally. Maar het is eigenlijk heel moeilijk, want Kronk kan zich tegen je keren en Kuzco zit verstopt in één van je 4 Fate Decks!

Speciale Set-up

Yzma heeft niet slechts één Fate deck. In plaats daarvan schud je de Fate Deck aan het begin van het spel en maak je vier gelijke stapels, één voor elke locatie van je speelbord.

Kuzco vinden

Om Kuzco te verslaan, moet je hem natuurlijk eerst naar je speelbord zien te krijgen. Je tegenstanders zullen Kuzco niet willen spelen en zullen hun best doen om je tegen te houden als hij in jouw Realm is. Gelukkig heb je enkele manieren om Kuzco te vinden!

Met Eavesdrop kun je alle kaarten in een Fate deck bekijken. Je moet ze wel allemaal weer terugleggen en de stapel schudden, maar het is een veilige manier om Kuzco te vinden.

After Them! onthult ook alle kaarten van een Fate Deck, maar je moet wel alle Heroes die je daarin vindt naar die locatie spelen! Als je weet dat Kuzco in die stapel ligt, is het waarschijnlijk de moeite waard om hem in je Realm te krijgen. Maar als je een Wrong Lever onthult, verlies je de helft van je Power!

Smash It With a Hammer is een leuke, maar riskante kaart om te spelen. Je mag een Fate Deck kiezen en daar twee willekeurige kaarten van onthullen, maar je moet ze wel afleggen. Ook als Kuzco erbij zit.

Het is een goede kaart om te spelen op een Fate deck waarvan je weet dat Kuzco er niet in zit. Maar als je Kuzco onthult moet je hem afleggen en worden al je Fate Decks opnieuw geschud!

Kronk besturen

Je hebt Kronk nodig om Kuzco te verslaan en te winnen. Maar, hoewel Kronk begint als je Ally, blijft hij dat niet. Telkens als hij wordt verplaatst, gaat er 1 Power van de voorraad naar hem. Als hij 3 of meer Power tokens heeft, verplaatst hij naar de bovenkant van je speelbord en wordt hij een Hero!

Als Kronk een Hero is krijgt hij geen Power meer wanneer hij verplaatst. Maar zelfs als hij Power verliest blijft hij wel een Hero. Maar hoe kan je Kronk dan besturen en hoe krijg je hem terug aan jou kant als hij een Hero is geworden?

Er zijn twee kaarten die je daarbij kunnen helpen. Met The Path That Rocks kun je Power van Kronk afnemen en dezelfde hoeveelheid Power voor jezelf houden. Op die manier weerhoud je hem ervan een Hero te worden en krijg je wat extra Power in je voorraad.

De tweede kaart is Right-Hand Man. Als Kronk zich niet in je Realm bevindt, mag je hem in je Villain Deck zoeken en naar je hand nemen. Als hij al in je Realm is, als een Ally of Hero, mag je hem van het speelbord terug naar je hand nemen. Een handige manier om zijn Power te resetten en hem terug aan jou kant van je speelbord te krijgen!

Yzma’s Fate Decks

Omdat Yzma op elke Realm-locatie een Fate Deck heeft, kan een tegenstander, wanneer hij Fate-actie tegen jou gebruikt, kiezen welk Fate Deck hij wil gebruiken. Je tegenstander kan die Fate Deck pakken, in het geheim alle kaarten bekijken, en kiezen welke kaart hij wil spelen. De kaart die hij kiest, moet op dezelfde locatie worden gespeeld als de Fate Deck.

Daarna wordt de Fate Deck geschud en weer teruggelegd.

Als een Fate Deck op is, wordt de aflegstapel nog niet geschud. Je tegenspelers moeten gewoon een andere stapel kiezen om een kaart van te spelen. Pas als alle Fate Decks op zijn, schud je de aflegstapel en maak je 4 nieuwe Fate Decks.

Strategie om te winnen als Yzma in Disney Villainous

Vind Kuzco

Het zoeken naar Kuzco is je eerste prioriteit! Je zal hem moeten vinden om hem te kunnen verslaan. Gebruik de kaarten Smash It With A Hammer, After Them! en Eavesdrop om Kuzco zo snel mogelijk te vinden.

Probeer je pokerface te houden

Als je je Fate Decks doorzoekt, hou dan je beste pokerface, want je wilt niet dat je tegenstanders weten dat je Kuzco in een Fate Deck hebt gevonden. Zodra je tegenstanders weten waar Kuzco is, zullen ze proberen om hem af te leggen.

Gebruik ook Superiority, waarmee je kunt zeggen naar welke Fate Deck je tegenstanders moeten kijken als ze een Fate-Actie tegen jou gebruiken. Laat ze meerdere keren naar dezelfde Fate Deck kijken zodat ze niet veel informatie hebben.

Vind Kronk

Je hebt Kronk nodig om te kunnen winnen en hij is je enige Ally die sterkere Heroes kan verslaan zonder de Dagger of extra Allies. Gebruik Right Hand Man om hem te vinden en hem in het spel te krijgen.

Gebruik Kronk om Heroes te verslaan

Je hebt maar 4 bondgenoten: Kronk en 3 Imperial Guards. Bovendien hebben je Imperial Guards slechts 3 Kracht, dus zal je vooral op Kronk moeten rekenen om sterkere Heroes te verslaan.

Denk eraan dat je 1 Power token op Kronk moet leggen telkens als je hem verplaatst. Gebruik daarom Right-Hand Man en The Path That Rocks om zijn Power tokens af te pakken.

Pas wel op voor The Path of Righteousness. Die kaart kan 2 Power tokens op Kronk leggen wanneer kuzco in je Realm is.

Verspreid je Imperial Guards

Zelfs Kronk is niet sterk genoeg om Kuzco zonder hulp te verslaan. Je moet hem de Dagger geven of hem helpen met een Imperial Guard. Het is daarom slim om je Imperial Guards over drie verschillende locaties te verspreiden, zodat je Kuzco op meerdere locaties kan verslaan.

Bovendien heb je dan meer locaties waarop je A Cruel Irony kan spelen, een kaart waarmee je een Effect-kaart vanuit je aflegstapel opnieuw mag spelen.

Geef jezelf een epische beurt om Kuzco te verslaan

Beauty Sleep is een sterke kaart waarmee je eigenlijk een beurt overslaat om de volgende beurt extra sterk te maken. Je kunt er 2 Power mee winnen, twee kaarten trekken en een Hero naar een aangrenzend veld verplaatsen. Omdat Yzma in haar Realm geen Move Hero-Actie heeft, is deze kaart de enige manier waarop ze Kuzco kan verplaatsen naar een plek die haar goed uitkomt.

Als je de volgende beurt in The Palace bent, kun je ervoor zorgen dat je daar de Vanquish-Actie kunt gebruiken om Kuzco te verslaan!

De kaarten en het speelbord van Yzma in detail

De kaarten van Yzma

Yzma’s heeft een heleboel kaarten die haar helpen Kuzco te vinden. Daarnaast heeft ze ook veel kaarten die te maken hebben met Kronk, zowel om hem te vinden als om hem aan haar kant te houden.

1. Fate kaarten onthullen, spelen of afleggen

Kuzco verbergt zich ergens in je Fate Decks. Je tegenstanders willen hem natuurlijk zo lang mogelijk verborgen houden, maar deze kaarten kunnen je helpen hem te vinden.

Met After Them! mag je alle kaarten van één Fate Deck onthullen. Je moet dan wel alle Heroes die je onthult meteen spelen. De overige kaarten schud je en plaats je terug. het is een handige kaart wanneer je weet in welke Fate Deck Kuzco zit, maar gebruik deze kaart best niet op een Fate Deck waarvan je geen informatie hebt.

De tweede kaart in deze categorie is Smash It With a Hammer. Hiermee onthul je twee willekeurige kaarten van één van je Fate Decks en leg je ze af. Wees wel voorzichtig, want als je Kuzco aflegt ben je terug bij af!

De veiligste manier om door je Fate Decks te kijken is met Eavesdrop. Je mag zonder gevolgen de hele stapel inkijken. Met drie exemplaren van deze kaart in je deck, kan je door drie van de vier Fate Decks kijken. En als je Kuzco in geen enkele stapel hebt gevonden, kan je er zeker van zijn dat hij in de vierde stapel zit.

De laatste kaart in deze categorie is Superiority. Dit is een Condition-kaart die je mag spelen wanneer iemand een Fate-Actie tegen jou uitvoert. Jij mag dan beslissen welke van je vier Fate Decks door je tegenstander bekeken moet worden.

2. Kronk en kaarten die met hem te maken hebben

Kronk is superbelangrijk voor jou en je wilt niet dat hij zich tegen je keert, dus het is maar goed dat je vaardigheden hebt om hem aan je kant te houden!

Kronk is een unieke Ally. Ten eerste wordt hij niet afgelegd als je hem gebruikt om een Hero te verslaan. Ten tweede moet je 1 Power token op hem leggen als je hem verplaatst. Als hij  3 of meer Power tokens heeft, keert hij zich tegen je en wordt hij een Hero.

Kronk is je enige Ally die in zijn eentje een Hero kan verslaan, behalve Kuzco. Dus gebruik hem om zoveel mogelijk Heroes te verslaan! Maar wees voorzichtig met hoeveel je hem verplaatst, en gebruik Right-Hand Man en The Path That Rocks om Kronk aan je kant te houden.

Als je de kans krijgt, kun je Kronk het beste uitrusten met de Dagger, dan is hij sterk genoeg om Kuzco in zijn eentje te verslaan!

Met Right-Hand Man mag je Kronk zoeken in je Villain Deck en hem naar je hand nemen. Als Kronk al in je Realm is en hij wat te veel Power tokens heeft opgebouwd, kun je Right-Hand Man gebruiken om al die Power van hem af te nemen en hem terug naar je hand te halen.

Die andere handige Kronk-bestuur-kaart is The Path That Rocks. Daarmee neem je alle Power tokens van Kronk af en mag je ze voor jezelf houden. Het is een goede manier om te voorkomen dat hij een Hero wordt. Maar zelfs als hij al een Hero is geworden kan deze kaart je goed helpen met alle Power die je krijgt!

3. Power verzamelen

Yzma heeft niet zo’n dure kaarten, maar een beetje extra Power komt altijd van pas. Met de Effect-kaart Fake Funeral krijg je 1 Power voor elke Hero in je Fate aflegstapel, met een maximum van 5 Power. Meestal zal je niet zo veel Heroes in die aflegstapel hebben liggen, maar aangezien Fake Funeral niets kost is het toch een redelijke manier om wat Power bij te krijgen.

4. Ally- en Item-kaarten

Yzma heeft maar één Item-kaart en maar één Ally naast Kronk.

De Item-kaart is de Dagger, die aan een Ally gegeven kan worden om die Ally +1 Kracht te geven. Geef hem aan Kronk en hij is plots wel sterk genoeg om Kuzco te verslaan.

Je Imperial Guards zijn je standaard Allies met 3 Kracht en geen speciale eigenschappen.

Een Imperial Guards + Kronk is genoeg om Kuzco te verslaan. Dus het beste wat je kan doen met je Imperial Guards is ze verspreiden over drie locaties in je Realm. Dan heb je drie potentiële locaties gedekt waar je Kuzco kan verslaan.

5. Allies verplaatsen

Aangezien je maar vier Allies hebt, wil je ze optimaal kunnen inzetten. Met Finish The Job mag je een Ally verplaatsen naar eender welke locatie in je Realm waar zich een Hero bevindt. Een handige kaart waarmee je bijvoorbeeld een Imperial Guards naar de locatie van Kronk en Kuzco kan brengen.

6. Heroes verslaan

Heroes verslaan is niet je prioriteit, behalve Kuzco natuurlijk. De Condition-kaart Ferocity kan je hierbij helpen. Als een andere speler tijdens zijn beurt een hero verslaat met een Kracht van 3 of meer, mag je Ferocity spelen. Je mag dan een Hero Verslaan met een Kracht van 3 of minder.

Een gratis manier om van een Hero af te komen is natuurlijk erg handig. Het enige probleem met Ferocity is dat het een hele tijd kan duren voordat je het kan spelen, vooral vroeg in het spel.

7. Speciale effecten

Met A Cruel Irony en Beauty Sleep heeft Yzma twee Effect-kaarten met vrij speciale eigenschappen. A Cruel Irony staat je toe om een Effect van je aflegstapel nogmaals te spelen. Je moet dan wel op een locatie staan waar ook een Ally is. Met 21 Effect-kaarten in je deck is A Cruel Irony een heel nuttige en vooral flexibele kaart. 

De andere speciale Effect-kaart is Beauty Sleep. Die kaart kan alleen worden gespeeld als de eerste en enige actie die je tijdens je beurt uitvoert. Je slaat dus als het ware een beurt over. Maar je beloning daarvoor is groot, want voordat Yzma beweegt tijdens je volgende beurt, mag je 2 Power tokens nemen, 2 kaarten trekken en een Hero naar een aangrenzende locatie verplaatsen. Beauty Sleep is trouwens de enige manier voor Yzma om een Hero naar een aangrenzende locatie te verplaatsen.

Belangrijke kaarten in Yzma’s deck

After Them!, Eavesdrop en Smash It With A Hammer

Je drie kaarten om Kuzco te vinden!

Kronk, Right-Hand Man en The Path That Rocks

Je hebt Kronk nodig om te winnen, dus hij is de belangrijkste kaart van allemaal! Right-Hand Man zal je helpen hem te vinden, en The Path That Rocks zal je helpen hem als Ally te houden.

Het speelbord van Yzma

The Palace

The Palace is de enige locatie met een Vanquish-Actie, dus dit is waar je naartoe moet als je Kuzco gevonden hebt en wilt verslaan. De andere acties hier zijn Move Item or Ally, 2 Power en Play a Card. 

Pacha’s House

De bovenste acties in Pacha’s House zijn een 1 Power- en Play a Card-Actie. Als deze bedekt worden door een Hero zul je er niet zo vaak meer komen. Waarschijnlijk kom je hier alleen als je Kronk of een Imperial Guards moet verplaatsen, wat niet zo vaak zal gebeuren. Een andere reden om hier te komen is de Fate-Actie, die je kan gebruiken als één van je tegenstanders te ver uit loopt.

The Jungle

The Jungle is de enige locatie waar je 2 kaarten in één beurt kan spelen en je hebt hier ook nog een 3 Power-Actie en een Discard-Actie. The Jungle is dus een perfecte locatie waar je doorheen heel het spel vaak zal zijn. Je kan hier alles spelen wat je in je hand hebt en alles afleggen wat je niet nodig hebt.

Mudka’s Meat Hut

De Fate-Actie in de bovenste rij wordt zal redelijk snel bedekt worden door je tegenstanders. Probeer ze vrij te houden als je kunt, zodat je een Fate-Actie kunt doen terwijl je een kaart speelt, 1 Power krijgt en kaarten aflegt met de Discard-Actie.

Conclusie – De beste tips om te winnen als Yzma in Disney Villainous

Om als Yzma te winnen volg je deze tips:

  1. Zoek Kuzco met behulp van After Them! Smash It With A Hammer en Eavesdrop.
  2. Zoek Kronk met The Path That Rocks als dat nodig is.
  3. Verspreid je Imperial Guards over drie verschillende locaties, speel Kronk en geef hem de Dagger als je die tegenkomt.
  4. Speel Beauty Sleep als je Kuzco naar een andere locatie wilt verplaatsen.
  5. Gebruik de Vanquish-Actie van The Palace om Kuzco te verslaan.

De veelzijdigheid van Yzma’s kaarten maakt haar erg leuk om te spelen!

Hopelijk helpt deze gids bij je volgende spelletje Disney Villainous als Yzma.

Vond je deze strategie-gids interessant? Bekijk dan ook zeker onze gidsen voor Captain HookJafarMaleficentPrince JohnThe Queen of Hearts, Scar en Ursula.

Zin om je Disney Villainous spel een beetje te pimpen? Check deze coole upgrades op Etsy!